Seminarium Stowarzyszenia Techników Cukrowników STC w IPC
W dniach 27-28 czerwca 2023r. w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Częstocicach Stowarzyszenie Techników Cukrowników zorganizowało Seminarium pt. „Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Obrady prowadzili dr hab. Maciej Wojtczak - przewodniczący Zarządu Głównego STC oraz Krystyna Wasińska - Sekretarz Generalny STC. Uczestników Seminarium przywitał Zdzisław Salus członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. W swoim wystąpieniu mówił o roli IPC w utrwalaniu dziedzictwa polskiego przemysłu cukrowniczego oraz znaczeniu jakości w procesie produkcji cukru.
W Seminarium uczestniczyli przedstawiciele Krajowej Grupy Spożywczej S.A., pracownicy cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej S.A. (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz Terminala Cukrowego w Gdańsku, cukrowni Nordzucker Polska S.A. (Opalenica), Pfeifer & Langen Polska S.A. (Glinojeck), Südzucker Polska S.A. (Cerekiew, Ropczyce, Świdnica), przedstawiciele Polskiego Centrum Akredytacji, Związku Producentów Cukru w Polsce (ZPC), a także firm produkujących sprzęt i aparaturę pomiarową: PMOTION, Anton Paar Poland, Foss Polska, Introl, Atest, Haver & Boecker (część z nich wystawiła swoje stoiska promocyjne).
Autorami wystąpień byli przedstawiciele Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Nordzucker, ZPC, Polskiego Komitetu ICUMSA, Polskiego Centrum Akredytacji oraz firm produkujących aparaturę pomiarową. Poza prelekcjami przeprowadzono także warsztaty analityczne w zakresie oznaczania granulacji cukru.
Uczestnicy Seminarium zwiedzili wystawy stałe w IPC oraz wystawę czasową „Cukier krzepi”.