Podsumowanie konkursów cukrowniczych w IPC
W dniu 23 listopada 2023 r. w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Ostrowcu Świętokrzyskim odbyło się uroczyste podsumowanie konkursów cukrowniczych zorganizowanych dla uczniów szkół podstawowych przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”. Wydarzenie to było nie tylko okazją do uhonorowania zwycięzców konkursów, ale również do wymiany doświadczeń dotyczących tradycji cukrowniczych w poszczególnych regionach oraz uczczenia cukrowników-bohaterów, którzy przyczynili się do niepodległości naszego kraju.
Podczas tego wyjątkowego spotkania, nastąpiło wręczenie nagród dzieciom – Laureatom w konkursie plastycznym pt. „Tradycje cukrownicze w regionie". Wyróżnieni młodzi artyści cechowali się niebywałą pomysłowością. Prace przez nich zgłoszone były niezwykle różnorodne i pełne talentu. Temat przewodni konkursu jest szczególnie istotny, ponieważ cukrownictwo odgrywało i nadal odgrywa ważną rolę w lokalnej gospodarce.
W trakcie wydarzenia został również przeprowadzony etap ogólnopolski konkursu wiedzy „Cukrownicy - bohaterowie naszej niepodległości". Inicjatywa ta stanowiła doskonałą okazję, aby poszerzyć wiedzę młodzieży z różnych zakątków Polski na temat historii cukrownictwa i jego wkładu w walkę o niepodległość. Po zaciętej rywalizacji, pierwsze miejsce zajęła Aleksandra Traciak ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ropczycach, drugie miejsce przypadło Aleksandrze Kazanowskiej z Zespołu Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Krupem, a trzecie – Idze Dutkiewicz z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Radzikach Dużych
Nagrody wyróżnionym w obu konkursach zostały wręczone przez Zdzisława Salusa – Członka Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Lucynę Modrak – Członka Zarządu Fundacji Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”, oraz Waldemara Broćka - Kustosza Izby Pamięci Cukrownictwa.
Podczas uroczystości nie zabrakło również atrakcji dla uczestników. Przygotowano grę terenową, w której uczestnicy mogli zmierzyć się w wielu ciekawych zadaniach związanych z tematyką cukrownictwa. Dodatkowym punktem programu było ogłoszenie konkursu na najciekawszą krótką wideo-relację z wizyty w IPC. Uczestnicy byli zachęcani do dokumentowania swoich wrażeń i dzielenia się nimi. Było to nie tylko angażujące rozwiązanie dla dzieci i młodzieży, ale także doskonała okazja do zainteresowania ich tematyką cukrowniczą.
Kolejną atrakcję dla najmłodszych stanowiła możliwość układania wielkoformatowych puzzli przedstawiających zmianę w wyglądzie cukrowni na przestrzeni lat. To wyzwanie nie tylko rozwijało logiczne myślenie i umiejętności manualne, ale również dawało uczestnikom okazję do bliższego poznania historii cukrownictwa i zmian, jakie zaszły w niej przez lata.
Uroczyste podsumowanie konkursów cukrowniczych w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Ostrowcu Świętokrzyskim było niezapomnianym spotkaniem. Nagrodzeni uczestnicy konkursów mogą być dumni ze swoich osiągnięć.
Gratulujemy wszystkim Laureatom i życzymy kolejnych sukcesów w przyszłości!
Relacja z wydarzenia dostępna jest również na profilu Facebook Fundacji Facebook
Ćwiczenia pożarnicze w IPC
W dniu 26 września 2023r. o godz. 21.00. na terenie Izby Pamięci Cukrownictwa Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w Częstocicach Jednostka Ratowniczo–Gaśnicza nr 2 Państwowej Straży Pożarnej w Ostrowcu Świętokrzyskim przeprowadziła ćwiczenia taktyczno-bojowe mające na celu:
1.Poznanie stanu dróg dojazdowych i dróg pożarowych
2.Poznanie rozmieszczenia i przeznaczenia poszczególnych obiektów
3.Zapoznanie strażaków ze stanem przygotowania obiektu do prowadzenia ewentualnej akcji ratowniczo-gaśniczej m.in. zaopatrzenia wodnego, drożności i oznakowania dróg ewakuacyjnych, wyposażenia w podręczny sprzęt gaśniczy oraz zapoznanie się z aspektami zagrożeń, jakie może stwarzać obiekt.
W ćwiczeniach brało udział 5 pojazdów ratowniczo-gaśniczych, pojazd prowadzący akcję, 20 strażaków oraz dowództwo Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Nr 2.
Seminarium Stowarzyszenia Techników Cukrowników STC w IPC
W dniach 27-28 czerwca 2023r. w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Częstocicach Stowarzyszenie Techników Cukrowników zorganizowało Seminarium pt. „Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Obrady prowadzili dr hab. Maciej Wojtczak - przewodniczący Zarządu Głównego STC oraz Krystyna Wasińska - Sekretarz Generalny STC. Uczestników Seminarium przywitał Zdzisław Salus członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. W swoim wystąpieniu mówił o roli IPC w utrwalaniu dziedzictwa polskiego przemysłu cukrowniczego oraz znaczeniu jakości w procesie produkcji cukru.
W Seminarium uczestniczyli przedstawiciele Krajowej Grupy Spożywczej S.A., pracownicy cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej S.A. (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz Terminala Cukrowego w Gdańsku, cukrowni Nordzucker Polska S.A. (Opalenica), Pfeifer & Langen Polska S.A. (Glinojeck), Südzucker Polska S.A. (Cerekiew, Ropczyce, Świdnica), przedstawiciele Polskiego Centrum Akredytacji, Związku Producentów Cukru w Polsce (ZPC), a także firm produkujących sprzęt i aparaturę pomiarową: PMOTION, Anton Paar Poland, Foss Polska, Introl, Atest, Haver & Boecker (część z nich wystawiła swoje stoiska promocyjne).
Autorami wystąpień byli przedstawiciele Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Nordzucker, ZPC, Polskiego Komitetu ICUMSA, Polskiego Centrum Akredytacji oraz firm produkujących aparaturę pomiarową. Poza prelekcjami przeprowadzono także warsztaty analityczne w zakresie oznaczania granulacji cukru.
Uczestnicy Seminarium zwiedzili wystawy stałe w IPC oraz wystawę czasową „Cukier krzepi”.
Wernisaż wystawy „Cukier krzepi. Z dziejów propagandy konsumpcji cukru w II Rzeczypospolitej”
Dnia 2 kwietnia 2023r. w Izbie Pamięci Cukrownictwa w Częstocicach otwarta została kolejna wystawa czasowa „Cukier krzepi. Z dziejów propagandy konsumpcji cukru w II Rzeczypospolitej”. W wernisażu uczestniczyli m.in. członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Zdzisław Salus, poseł Andrzej Kryj, senator Jarosław Rusiecki, pracownicy Muzeum Historyczno-Archeologicznego oraz liczni mieszkańcy Ostrowca Św. Po wystawie oprowadzał jej autor, kustosz IPC Waldemar Brociek. Tło muzyczne stanowiły przeboje lat 30. XX w. pochodzącego z Ostrowca „słonecznego tenora” Janusza Popławskiego. Wielu gości odwiedzających po raz pierwszy IPC mogło się zapoznać również ze stałymi wystawami poświęconymi dziejom cukrownictwa na ziemiach polskich, znajdującymi się na dwóch kondygnacjach budynku.Zaproszenie na wystawę
Izba Pamięci Cukrownictwa Krajowej Grupy Spożywczej S.A. zaprasza na wystawę
"Cukier Krzepi. Z dziejów propagandy konsumpcji cukru w II Rzeczypospolitej".
Wystawa będzie czynna od dnia 2 kwietnia (niedziela) 2023 roku.